Honda 20 hp overheating

Posts about mechanical systems on a Telstar, including the outboard engine.

Moderator: Ron

Honda 20 hp overheating

Postby onremlop » Sun Oct 26, 2014 2:29 am

My motor has been overheating after running for about 10 minutes. I have it in the slip and have flushed Salta
way through the intakes and the water coming out of the p hole is warm, not hot, so I think the impeller is fine. Any advice or ideas?
onremlop
 
Posts: 71
Joined: Fri Jan 02, 2009 8:40 pm
Location: Ocala, FL

Re: Honda 20 hp overheating

Postby Ron » Sun Oct 26, 2014 11:21 am

Is the stream of water out of the P hole reasonably strong? Or is it just dripping? How's the oil level when the motor is vertical?
Ron Marcuse
Telstar 28 #59 "Tri-Power"
Ron
 
Posts: 988
Joined: Mon Nov 24, 2008 6:15 pm
Location: SW Florida & NJ Shore

Re: Honda 20 hp overheating

Postby onremlop » Mon Oct 27, 2014 2:10 am

P is strong and not hot. Oil seems to be fine.
onremlop
 
Posts: 71
Joined: Fri Jan 02, 2009 8:40 pm
Location: Ocala, FL

Re: Honda 20 hp overheating

Postby Ron » Mon Oct 27, 2014 11:30 am

You mentioned that you ran salt-away thru the intake. Have you hooked a garden hose up to the flush out port near the top of the motor? 50 psi or more of water pressure may free up any blockage inside. I tend to do this after every sail. I usually wind up with a higher flow out of the P hole when I re-start it the next day.
Ron Marcuse
Telstar 28 #59 "Tri-Power"
Ron
 
Posts: 988
Joined: Mon Nov 24, 2008 6:15 pm
Location: SW Florida & NJ Shore

Re: Honda 20 hp overheating

Postby onremlop » Fri Oct 31, 2014 1:39 am

I ran saltaway through both a couple times but still is overheating.
onremlop
 
Posts: 71
Joined: Fri Jan 02, 2009 8:40 pm
Location: Ocala, FL


Return to Mechanical Systems

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron